Parkeervergunning

Parkeervergunning gemeente

Als in of bij jouw wooncomplex een parkeergelegenheid aanwezig is, kom je niet in aanmerking voor een parkeervergunning op straat. Deze regels zijn door de overheid vastgesteld. Zie hoofdstuk 3 artikel 9.

Verklaring geen eigen parkeergelegenheid

Als alle parkeerplaatsen in de parkeergelegenheid bij het wooncomplex van jouw woning in gebruik zijn,  kun jij je tot de eigenaar of Vereniging van Eigenaren van de parkeerplaatsen wenden voor het verkrijgen van een 'Verklaring geen eigen parkeergelegenheid'; een verklaring voor de Gemeente Amsterdam dat er in de parkeergelegenheid binnen jouw wooncomplex geen parkeerplaats beschikbaar is. Op basis van deze verklaring kun je een parkeervergunning aanvragen bij de Gemeente Amsterdam.

Let op: informeer altijd bij de gemeente naar de specifieke situatie bij jouw wooncomplex . Bij sommige complexen (veelal nieuwbouwcomplexen) is er namelijk sprake van een zogenaamd 'nul plafond'.  Bij deze complexen wordt in geen geval een vergunning afgegeven als er een parkeergarage onder het complex aanwezig is.

Alle parkeerplaatsen binnen een parkeergarage in eigendom van Stadgenoot

Stadgenoot is bij sommige wooncomplexen volledig eigenaar van de parkeergarage. De beschikbare parkeerplaatsen worden op de website van Stadgenoot of via www.indebuurtparkeren.nl te huur aangeboden. Op het moment dat de parkeerplaatsen in deze parkeergarage van Stadgenoot bij jouw wooncomplex zijn verhuurd, en er geen sprake is van een zogenaamd 'nul plafond',  kan Stadgenoot de 'Verklaring geen eigen parkeergelegenheid' aan jou verstrekken.

Je kunt een aanvraagformulier downloaden van de website van de gemeente: www.amsterdam.nl/parkeren. Stuur het ingevulde formulier met je naam, woonadres en telefoonnummer naar parkeerplaats@stadgenoot.nl. Wij nemen dan je aanvraag in behandeling. Wij nemen je aanvraag vervolgens in behandeling.

Meerdere eigenaren binnen een parkeergarage

Als de parkeergarage meerdere eigenaren heeft, dan kan Stadgenoot de verklaring niet verstrekken. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Vereniging van Eigenaren. Het bestuur of de accountmanager van de Vereniging van Eigenaren kan bij haar leden nagaan of er parkeerplaatsen beschikbaar zijn in de parkeergarage. Als er geen parkeerplaatsen beschikbaar zijn wordt de verklaring versterkt door de Vereniging van Eigenaren. De verklaring moet bij de gemeente worden aangeleverd inclusief een uittreksel KvK van de Vereniging van Eigenaren. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de gemeente Amsterdam.

Een te grote auto om de parkeergarage te betreden


Indien uw auto de parkeergarage niet kan betreden, bijvoorbeeld in geval van te hoge bus o.i.d.,  betekent dit niet dat één van bovenstaande partijen automatische  de verklaring 'geen eigen parkeergelegenheid' voor u in kan vullen.  De gemeente geeft aan dat u zich in dat geval rechtstreeks tot de gemeente kan wenden voor de aanvraag van een parkeervergunning. Indien de gemeente u de vergunning niet verstrekt, kunt u bijvoorbeeld bezwaar maken. (parkeervergunning@amsterdam.nl)

Parkeervergunning t.b.v. elektrische auto

Het is helaas niet mogelijk een oplaadpunt aan te brengen voor het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage van Stadgenoot. We hebben bij de gemeente geinformeerd wat dan de mogelijkheden voor je zijn voor het opladen van de elektrische auto. De gemeente geeft aan dat ze op dat moment geen parkeervergunning verstrekken, maar dat er  tegen het reguliere parkeertarief van de gemeente ter plaatse kan worden geparkeerd bij een oplaadpunt. Tevens betaal je voor het opladen van de auto.